czwartek, 1 grudnia 2011

Супліка - прошение, жалоба.
Суплікатор - проситель, жалобщик, челобитник

По дорозі до Лагадо, їхньої столиці, його величність наказував зупиняти острів над деякими містами та селеми, щоб його підданці могли подати йому свої прохання. Для цього з острова спускали шворочки з важками на кінцях. Люди прив'язували до них свої супліки, і ті зразу підлітали вгору, наче клаптики паперу, які школярі пускають по нитці до змія.


Вайлуватий - мешковатий, угловатый, неуклюжий

Хоч як уміло поводяться вони на папері з лінійкою, олівцем та циркулем, але в повсякденному, домашньому житті я ніколи не бачив людей незграбніших, вайлуватіших і таких нетямущих у всьому, що не стосується математики або музики.

Неоковирний - (теж саме що й незграбний) - неуклюжий, неловкий.

Я не розумів, як це при такій силі заклопотаних облич, при стількох головах і руках і в місті, і в полі ніде не видно добрих наслідків їхньої праці; навпаки, мені ще ніколи не доводилось бачити гірше оброблених лані, неоковирніших і занедбаніших будинків, а зовнішній вигляд людей та їхній одяг свідчили тільки про злидні та нестатки.

Полова
1. те що залишається після очищування зерна та інших злаків, відходи; 2. невагоме, несерйозне, те що немає суттєвого значення.

Сам учений тим часом обмірковував два великі проекти: перший - засівати лани половою, а якій, з його слів, є родюча сила, - це він довів численними експериментами, яких я не спромігся зрозуміти, а другий - запобігти ростові шерсті, змащуючи шкіру молодих ягнят маззю з глею, мінеральних та рослинних речовин.